‘Mijn tuin’

Zal ik je eens wat vertellen ?

Het tuinseizoen is alweer een eind op scheut en veel van jullie heeft het niet meegezeten dit jaar.
Dit geldt ook voor onze volkstuin. Het jaar begon nat, erg nat. Het heeft zo’n beetje continue geregend van eind oktober2023 tot begin maart 2024. Daarna was het wat droger om daarna weer lekker nat te worden tot voorbij half mei!
We zitten nu op de eerste september en we kunnen zeggen dat de prei het overleefd heeft maar dat ze qua dikte en lengte gelijk zijn aan toen we ze gezet hebben.
De rabarber (de lekkerste groenten in het voorjaar) hebben we niet meer kunnen ontdekken in de tuin. Ja, nog wat vergane rabarberwortelstokken. Frambozen en bramen hebben het ook erg moeilijk gehad en staan naar blijkt niet graag met hun wortels in de nattigheid. We moeten hier opnieuw aan de slag en nieuwe aanwas poten.
Aardbeien; de eerste poot! Van de 25 planten nog 3 stuks over. Deze hebben prachtig gedragen edoch de slakken waren dol op deze zomerkoninkjes. Oogst bijna “0”

Na 3 pogingen Courgettes tot volle groei te laten komen hebben we de strijd opgegeven om slakken uit de courgetteplanten te vissen. Gisteren bij het wegkruien van afgewerkt plantgoed en onkruid naar de mesthoop zag ik  onderstaande voorstelling
De slakken zijn zich net aan het verzamelen voor hun eerste polonaise om het weekend in te luiden. Dat wordt weer een gezellig weekend zullen we maar zeggen.

Hebben we de moed opgegeven  in de tuin. Nee, niet direct. We zijn eindelijk aan de oogst van de Staakbonen begonnen. Ze dragen lang niet zo goed als vorige jaren maar toch: Verse bonen uit eigen tuin? Heerlijk! Verder hebben we nu veel “zwart” in de tuin . Om onkruid en ander groen dat we niet willen tegen te gaan hebben we een groenbemester gezaaid:

We hebben de klus die dit jaar gepland stond: de reparatie /afscherming van containerdak afgerond. Deze container (onderkomen van de beregeningspomp) staat er al vele jaren in weer en wind en daar wordt deze niet beter van.

Het dak begon het laatste jaar wat lekkage sporen te krijgen. Daarom met een paar man een montageframe op het container-dak gemonteerd en daarop damwandplaten.
We hebben zelfs kans gezien om een kleine overstek te maken aan de voorzijde zodat de deuren nagenoeg droog blijven.

Foto: “Jan de tuinman” bezig met het vastzetten van de dakplaten. Goed bezig Jan!!

Over het omwerken van de grond krijg ik dit jaar regelmatig vragen van medetuiniers: “Hee, wat voor een ding heb je daar en hoe werkt dat?”
Wij gebruiken, sinds we deze tuin hebben de woelvork, met verkruimelaar.
Ik zou 3 jaar geleden de tuin nog traditioneel omwerken 2 spit diep. Totdat we op het internet een filmpje zagen van een tuinman die deze woelvork aanprees. Het filmpje liet zien dat je in relatief weinig tijd veel meters kon maken en dat de belasting van het omwerken van de grond gering lijkt.
Doordat je de woelvork met 2 handen tegelijk bedient, is de belasting op je lichaam symmetrisch en evenwichtig en is de torsiebelasting op je (onder)-rug nagenoeg “nul”. 
Filmpje woelvork  Zie ook Site Woelvork en prijzen
Zie ook:
Grelinette
Guérilu Grelinette
De beste woelvorken

Een mildere vorm van deze werkwijze is het omleggen van de grond.
bijgaand filmpje: filmpje met omleggen van de grond

Helemaal niets doen!
Ja, dat kan ook dat heet de “No Dig Methode “oftewel op z’n Brabants “ Nie spaaien
Zie de werkwijze via onderstaande  link
No Dig methode

Ben jij de volgende die een artikeltje schrijft ?
Een lekker recept van zelfgekweekte groente, bijzondere tuinervaring enz.
Kortom elk onderwerp over onze tuinhobby is welkom.
Stuur je artikeltje naar de webmaster of neem contact op met Louis van Ooijen (zie contact)